Kahvi ei aiheuta nestehukkaa, vaan parantaa suorituskykyä

Kirjoittanut Petri Jalanko

12.10.2016 — Vanha myytti elää edelleen vahvana, jonka mukaan kahvinjuonti aiheuttaa nestehukkaa. Monet eri lähteet varoittelevat liiallisesta kahvinjuonnista, sillä elimistön kuivumisestahan on haittaa esimerkiksi urheillessa, kuumissa olosuhteissa työskennellessä tai sotilastehtävissä.

Tuore tutkimuskatsaus rikkoo vanhaa ja vahvasti pinttynyttä myyttiä. Tutkimuskatsaus osoittaa, että kahvin sisältämä kofeiini ei merkitsevästi aiheuta nestehukkaa edes runsaasti nautittuna.

Mistä tutkimuksessa oli kyse?

Zhang ym. 2015 keräsivät yhteen 16 tutkimusta, joissa tutkittiin kofeiinin vaikutusta nestetasapainoon. Tutkimuksissa nautittiin keskimäärin 300 mg kofeiinia, mikä vastaa 0.7-1.0 litraa kahvia.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kofeiinin vaikutus nestetasapainoon oli varsin vähäinen, josta osoituksena effect size (ES) 0.29, joka on varsin pieni. ES kuvaa tutkimuskatsauksissa tutkittavan asian vaikutuksen suuruutta. Yllättävää ja huomioitavaa on, että naisten ES oli 0.78, joka oli selvästi miehiä suurempi. Se osoittaa, että kofeiini saattaa aiheuttaa nestehukkaa erityisesti naisilla, jotka eivät ole säännöllisiä kahvinjuojia.

Voiko tutkimukseen luottaa?

Tutkimuskatsaukseen valitut tutkimukset olivat menetelmällisesti laadukkaita, joten ihan mistään huuhaasta tai pseudotieteestä ei ole kyse. Tutkimuskatsauksen lieväksi heikkoudeksi voidaan todeta, että kaikki tutkimukset toteutettiin terveillä koehenkilöillä, joten tuloksia ei voida yleistää koskemaan erinäisistä sairauksista kärsiviä henkilöitä.

Kahvinjuonnista ennen urheilusuoritusta ei ole haittaa, mutta voiko siitä olla jopa hyötyä?

Kahvin sisältämä kofeiini kuuluu niihin harvoihin lisäravinteisiin, joiden suorituskykyä lisäävästä vaikutuksesta on vahvaa tieteellistä näyttöä. Tutkimukset osoittavat, että muutama kuppi kahvia antaa sopivasti lisäpuhtia treeniin. Kahvin nauttiminen:

Kuinka paljon kahvia tulisi nauttia?

Parantaaksesi suorituskykyä tee näin: nauti kofeiinia ennen treeniä 2-3 mg/kehonpainokilo, jonka saat esimerkiksi 2-3 kupista kahvia, 2-3 kupista teetä tai kahdesta kofeiinitabletista. Jos olet kahvin suurkuluttaja, pidä 1–2 viikkoa taukoa kahvin juomisesta ennen varsinaista kofeiinitankkausta.

Onko kaikki muu paitsi kyykky ja espresso sitten turhaa?

”Shut up & Squat”, totesi Kalifornian kuvernöörikin aikoinaan. Kyykky on kuntosaliliikkeiden kuningas ja sen siirtovaikutus muihin lajeihin on suorastaan loistava. Lisää kyykyn ylistystä lihastohtorin artikkelissa.

Nyt kun uusimmat tutkimukset osoittavat kahvin ainoastaan parantavan suorituskykyä, löytyi tähän päivänpolttavaan kysymykseen vihdoin oikea vastaus: kyllä on.

Lähteenä käytetty myös Alan Aragon’s Research Review – September 2015.


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä olit blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat lisäravinteet, harjoittelu


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus