Kirjoittanut Petri Jalanko

11.12.2020 — Näyttöön perustavat fysiikkavalmentajat ja kuntoilijat luottavat tutkittuun tietoon. Mutta mistä löytää tutkimuksia?

Näyttöön perustuvassa fysiikkavalmennuksessa tai oheisharjoittelussa haetaan tieteellisistä tutkimuksista suuntaviivoja harjoitusohjelman suunnitteluun. 


Oheisharjoittelun suunnittelu lähtee liikkeelle aina laji- ja tavoiteanalyysistä. Näitä löytyy runsaasti urheilututkimukset.fi -sivulta. Sivuilla on tieteellisiä tutkimusartikkeleita, opinnäytetöitä ja soveltavia tutkimusraportteja eri lajeista.


Kannattaa tutustua myös tieteellisten tutkimusten tietokantoihin Pubmediin ja Google scholariin. Pubmed on monipuolisempi, sillä se sallii tulosten suodattamisen esimerkiksi koehenkilöiden iän, sukupuolen ja tutkimustyypin mukaan. Rajaa tulokset aluksi tiivistelmiin ja katsauksiin, sillä ne antavat aiheesta monipuolisen kokonaiskuvan. Laajoja ja useita tutkimuksia kokoavia tiivistelmiä eri aiheista on myös Cochrane-tietokannassa.


Jotkut tieteelliset artikkelit ovat vapaasti saatavilla, mutta toiset saattavat piilotella maksumuurin takana. Tällöin alkuperäisen artikkelin äärelle löytää monesti googlettamalla “artikkelin nimi + pdf”.  Mikäli tutkimusta ei vieläkään löydy, pääsee artikkeliin usein käsiksi, kun lähettää sähköpostia suoraan tutkijalle. Suurin osa vastaa todella mielellään.


Luotettavien lähteiden löytäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on lähteä etsimään tutkimusartikkeleita avoimin mielin. Kun tunnistaa vahvistusvinoumansa, ei hae ainoastaan aikaisempia omia ennakkokäsityksiään tukevia tutkimustuloksia. 


Miten arvioida löydettyjen tutkimusten käyttökelpoisuutta harjoitusohjelman suunnittelussa? Vinkkejä kuulet podcastistamme Mitä on näyttöön perustuva urheilijan ravinto- ja fysiikkavalmennus? – Saana Jukola (FT). 


">


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä oli blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat näyttöön perustuva valmennus, Fysiikkavalmennus, oheisharjoittelu, fysiikkaharjoittelu, näyttöön perustuva fysiikkavalmennus, tutkittu tieto, tutkimukset, treeni, harjoittelu, harjoitus, tieteellinen tutkimus, fysiikkavalmentaja, liikuntafysiologi, tutkimus, tiede


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus