Mitä elimistössäni tapahtuu harjoittelun seurauksena ? Osa ¼ kestävyysharjoittelu

Kirjoittanut Petri Jalanko

2.2.2018 — Väitän, että jokaisen kuntoilijan tulisi ymmärtää harjoittelun fysiologisten vaikutusten perusteet. Syvällisempi tietämys mekanismeista nimittäin auttaa sinua saamaan harjoituksista vielä enemmän irti.

Kestävyysharjoittelu nostaa sykettä ja pistää hien virtaamaan. Mutta oletko koskaan miettinyt mitä pitkäaikaisia fysiologisia muutoksia se saa elimistössäsi aikaan?

 

Tärkein kestävyyssuorituskykyyn vaikuttava tekijä on maksimaalinen hapenottokyky eli hengitys- ja verenkiertoelimistön kyky kuljettaa ja toimivien lihasten kyky käyttää happea energiantuotantoon maksimaalisessa rasituksessa. Kun harrastat kestävyysliikuntaa säännöllisesti, sydämen ontelosi suurenevat ja seinämät paksunevat, jolloin iskutilavuus kasvaa ja sen seurauksena hapenkuljetuskyky paranee. Sydämesi pumppaa yhden lyönnin aikana enemmän verta, joten sykkeen ei tarvitse nousta yhtä paljon kuin aikaisemmin. Samasta syystä leposykkeesi laskee.

 

Lihakset tarvitsevat liikkumiseen energiaa, jota tuotetaan pääasiassa hiilihydraatteja ja rasvoja polttamalla. Kestävyysliikunnan seurauksena rasvojen käyttö tehostuu ja lihasten välittömien energianlähteiden varastot kasvavat. Kun elimistösi oppii polttamaan enemmän rasvaa, säästät tärkeitä hiilihydraatteja harjoituksen loppuun. Lihasten  energiavarastot ovat kuin auton polttoainetankki. Isommalla tankilla ajat pidempään ilman tankkausta.

 

Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, joissa tuotetaan lihasten polttoainetta eli ATP:a. Kestävyysharjoittelu lisää mitokondrioiden lukumäärää ja laatua lihaksissasi, jolloin lihaksillasi on enemmän energiaa käytettäväksi lihastyöhön.

 

Happi sitoutuu keuhkoissa veren hemoglobiineihin, jotka kuljettavat sen veren mukana lihasten käytettäväksi. Kestävyysharjoittelun seurauksena veren hemoglobiinipitoisuus lisääntyy. Sen merkitys on niin suuri, että joissakin lajeissa on asetettu jopa yläraja urheilijoiden veren hemoglobiinipitoisuudelle.

 

Hengitykseenkin osallistuu paljon lihaksia, jotka tarvitsevat happea. Kestävyysharjoittelu parantaa hengityslihasten kuntoa, jolloin hengitys taloudellistuu. Keuhkojen hapensaanti on harvoin kestävyyssuorituskykyä rajoittava tekijä. Vaikka joskus tuntuisi siltä, että et saa hengitettyä riittävästi happea, johtuu väsyminen useimmiten siitä, että hapekasta verta ei saada kierrätettyä riittävän tehokkaasti työskenteleville lihaksille.

 

Miten minun tulisi harjoitella? Monipuolinen kestävyysharjoittelu antaa myös monipuolisen harjoitusvaikutuksen. Peruskestävyysharjoittelulla eli alle aerobisen kynnystason tapahtuvalla harjoittelulla kehität erityisesti lihastesi energiantuottoa eli rasvojen käyttöä energiaksi. Se saa aikaan myös monia positiivisia muutoksia veren rasva-arvoissa. Vauhti- ja maksimikestävyysharjoittelulla kehität hengitys- ja verenkiertoelimistön ja lihassolujen kykyä kuljettaa happea lihassoluihin. Vahvemman sydämen ansiosta minuuttitilavuus eli yhden sydänkammion minuutissa pumppaama verimäärä kasvaa.

 

Älä jämähdä vain yhteen tehoalueeseen kestävyysharjoittelussasi.   Yhdistelemällä näitä kolmea eri kestävyysharjoittelumuotoa, saat aikaan parhaimman ja monipuolisimman harjoitusvaikutuksen.

 

Kiinnostuitko tai haluatko tietää lisää harjoittelun fysiologisista vaikutuksista? Newtonin starttikursseilla opit paljon lisää harjoittelusta, ja teet aina tehokkaan treenin. Tule mukaan!

 

 

Lähteet:

 

Mero, A., Nummela, A., Keskinen, K. & Häkkinen, K. (2004) Urheiluvalmennus. Vk-kustannus Oy. Gummerus. Jyväskylä

 

 

 

Avainsanat Kestävyysharjoittelu, fysiologia


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus