Näyttöön perustuvalla valmennuksella esikevennyshyppyyn 13 cm (36%) parannus alle vuodessa!

Kirjoittanut Petri Jalanko

26.6.2019 — Maajoukkuetason uimahyppääjät aloittivat oheisharjoittelun Newtonilla vuosi sitten elokuussa. Nyt kilpailukaudella teimme välitestit, joiden tulokset olivat erittäin rohkaisevia

Suurin osa paransi tuloksiaan useita senttimetrejä sekä esikevennyshypyssä että kyykkyhypyssä lisäpainolla.

 

Testeissä nähtiin myös aivan poikkeuksellista kehittymistä: Vantaa Divingin Aarne Riekki paransi tulostaan 13 cm (36%). Uusi ennätys lähentelee jo 50 cm maagista rajaa (49.19 cm).

 

Mikä on esikevennyshypyn merkitys uimahypyissä? Korkeammalla ponnistuksella on suora siirtovaikutus lajisuoritukseen, sillä se parantaa merkittävästi uimahypyn näyttävyyttä (McNeal 2014)

 

Miten tulokset saavutettiin?

 

Tulosten takana on urheilijoiden vahva motivaatio, sekä pitkäjänteinen ja säännöllinen näyttöön sekä lajianalyysiin perustuva laji- ja oheisharjoittelu.

 

Nopeusvoimaharjoittelua on tutkittu varsin paljon. Nopeusvoima kasvaa, kun harjoituksissa yhdistellään sekä maksimi- että nopeusvoimaliikkeitä (Haff & Nimphius 2012), ja muistetaan fyysisen harjoittelun perusperiaatteet.

 

Yhdistelmäharjoitukset kehittävät motoristen yksiköiden rekrytointia, syttymisnopeutta ja syttymisen ajoittumista, mikä näkyy urheilijan kasvaneena hyppykorkeutena (Cormie ym. 2011)

 

Lajiliikkeiden voimantuoton nivelkulmat ja liikenopeudet sekä yksilön heikkoudet ja vahvuudet ratkaisevat liikevalinnat. Uimahyppääjien ohjelmassa on paljon erilaisia uni- ja bilateraalisia kyykkyjä ja lannesaranan liikkeitä, joilla aktivoidaan tehokkaasti alaraajojen ojentajalihaksia.

 

Kun harjoitusyhtälöön lisätään vahva motivaatio, halu tehdä oikeita asioita ja sopiva määrä urheilullista lahjakkuutta, voivat tulokset olla hurjia, kuten esimerkistä huomaa.

 

 

Avainsanat uimahyppy, nopeusharjoittelu, Fysiikkavalmennus, oheisharjoittelu, voimaharjoittelu


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus