Tiesitkö nämä kolme myyttiä golfin fysiikkaharjoittelusta?

Kirjoittanut Petri Jalanko

1.12.2017 — Golfin fysiikkaharjoittelussa on useita myyttejä, joista kolme murskaan tässä artikkelissa.

1. Kuntosaliharjoittelu hidastaa ja jäykistää

Monet uskovat edelleen, että kuntosaliharjoittelu hidastaa ja jäykistää, mikä johtaisi lyöntitekniikan hajoamiseen ja lyöntipitoisuuksien lyhenemiseen. Nämä uskomukset perustuvat melkein aina anekdootteihin tai henkilön omiin kokemuksiin väärin toteutetusta kuntosaliharjoittelusta, koska liikuntatieteelliset tutkimustulokset murtavat tämän myytin.

Smithin ym. 2011 meta-analyysin mukaan kuntosaliharjoittelu lisäsi golffareiden mailanpään nopeutta keskimäärin 1.5-9.5 % ja lyöntien pituutta 4.3-7.7 %, mikä oli seurausta nopeuden, liikkuvuuden ja lihaskunnon parantumisesta.

Tutkimukset eivät myöskään tue väitettä voimaharjoittelun jäykistävästä vaikutuksesta. Ribeiro ym. 2017 tutkivat voimaharjoittelun vaikutuksia koehenkilöiden liikkuvuuteen 16 viikon ajan ja totesivat, että voimaharjoittelu lisäsi tai vähintään ylläpiti koehenkilöiden liikkuvuutta. Samanlaisia tuloksia ovat saaneet myös Simao ym. 2011 ja Morton ym. 2011.

2. Lenkkeilen. Se riittää golfin oheisharjoitteluksi.

Lajianalyysissäni jaoin golfin fysiologiset vaatimukset kahteen osaan: (1) pelikierros ja (2) lyönti. Pelikierroksen aikana syke ei juurikaan nouse ja energiaa tuotetaan pääosin rasvoja hapettamalla (Stauch ym. 1999). Matalatehoinen lenkkeily on siis hyvää lajinomaista kestävyysharjoittelua.

Mutta golfia ei pelata kävelemällä, vaan lyömällä palloa. Runsas lenkkeily jumittaa myös lonkankoukistajia, joiden kireys on yhteydessä selkäkipuihin (Vad ym. 2004; Evans ym. 2005). Fysiologisesti tarkasteltuna hyvä lyönti vaatii räjähtävää voimantuottoa, liikehallintaa ja erinomaista liikkuvuutta ylä- ja alavartalon välillä (Hume ym. 2005). Näitä ominaisuuksia ei kehitetä lenkkeilemällä, vaan monipuolisella kuntosaliharjoittelulla.

Vai riittäisikö sinulle, että jaksaisit pelata useamman kierroksen putkeen, mutta olet jäykkä kuin rautakanki, ja avauslyöntisi jäävät kymmeniä metrejä pelikavereidesi lyöntejä lyhyemmiksi?

3. Rikon paikkani puntteja nostelemalla

Tutkimustulokset osoittavat, että kuntosaliharjoittelu on monia muita liikuntamuotoja turvallisempaa. Kuntosaliharjoittelussa tapahtuu keskimäärin 3.1 urheiluvammaa tuhatta harjoitustuntia kohden, mikä on vähemmän kuin juoksussa (3.6), tenniksessä (4.7) ja jalkapallossa (7.8) (Parkkari ym. 2004). Suurin osa kuntosalivammoista syntyy, kun harjoittelua tehdään huonoilla välineillä ja tekniikoilla, liian suurilla painoilla ja ilman ohjeistusta.

Järkevä golfin fysiikkaharjoittelu ei aiheuta vammoja, vaan ennaltaehkäisee niitä. Lauersenin ym. 2014 useita tutkimuksia kokoava meta-analyysi osoittaa, että voimaharjoittelu ehkäisee tehokkaasti urheiluvammojen syntyä ja vähentää rasitusvammojen määrän jopa puoleen.

Kuntosaliharjoittelu lisää liikkuvuutta, tasapainoa, lihaskuntoa ja räjähtävää nopeutta, mikä ehkäisee äkillisiä revähdyksiä ja rasitusvammojen syntyä.

Lue lisää golfin oheisharjoittelusta Newtonin blogissa:

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

Tiesitkö, että voima- ja liikkuvuusharjoittelulla voit saada golflyönteihisi jopa kymmeniä metrejä lisää pituutta?

Youtube: Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä oli blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat golf, fysiikkaharjoittelu


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus