Viisi tieteelliseen näyttöön perustuvaa syytä, miksi lasten ja nuorten tulisi harrastaa voimaharjoittelua

Kirjoittanut Petri Jalanko

1. Voimaharjoittelu vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Lasten ja nuorten liikkumattomuus ja ylipaino kasvattavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Voimaharjoittelu taas vähentää tätä riskiä. Shabin ym. 2006 tutkimus osoittaa, että jo 16 viikon voimaharjoittelujakso vähentää riskiryhmään kuuluvien nuorten painoa, sekä lisää merkittävästi insuliiniherkkyyttä

Jonkin verran on myös tieteellistä näyttöä, että säännöllinen voimaharjoittelu laskee ylipainosta ja korkeasta verenpaineesta kärsivien nuorten verenpainetta, sekä haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä

Moni ylipainoinen ja vähän liikkuva lapsi myös nauttii voimaharjoittelusta, koska työskentelyjaksot ovat lyhyitä ja intensiivisiä, aivan kuten monissa lasten suosituimmissa leikeissä. Scharanzin ym. 2013 tutkimuksen mukaan he ovat myös muita ikätovereitaan vahvempia, mikä saa aikaan varmasti monia positiivisia onnistumisen kokemuksia.

2. Voimaharjoittelu lisää luuston terveyttä

Toisin kuin monesti luullaan, voimaharjoittelu ei heikennä, vaan lisää lasten ja nuorten luuston terveyttä. Tutkimusten mukaan säännöllinen voimaharjoittelu maksimoi kasvuvaiheessa lasten ja nuorten luuntiheyden, mikäli ravitsemus ja erityisesti kalsiumin saanti on riittävää. Tästä esimerkkinä Conroyn ym. 1993 tutkimus, joka osoittaa, että nuorten huippupainonnostajien luuntiheys oli selvästi keskivertonuorta suurempi.

Lapsuus on aikaa, jolloin rakennetaan vahvat luut, jotka kestävät kulutusta myöhemmällä iällä. Voimaharjoittelu on tärkeä palanen tätä rakennusvaihetta.

3. Voimaharjoittelu lisää henkistä hyvinvointia

Tutkimukset osoittavat, että voimaharjoittelu ei ainoastaan lisää voimaa, vaan myös henkistä hyvinvointia. Rians ym. 1987 huomasivat, että voimaharjoittelua harrastaneet nuoret oppivat pitkäjänteisyyttä, päättäväisyyttä ja sosiaalisia taitoja, jotka olivat verrattavissa joukkuelajeja harrastaviin nuoriin. Westcottin 1992 tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret suhtautuivat voimaharjoittelujakson jälkeen liikuntakasvatukseen ja koululiikuntaan positiivisemmin kuin aikaisemmin. Se lisää liikkumista varmasti myös myöhäisemmällä iällä.

4. Voimaharjoittelu kehittää perusmotorisia taitoja

Monipuolinen voimaharjoittelu, joka sisältää kuntopallonheittoja, hyppyjä, loikkia ja lyhyitä pyrähdyksiä, kehittää tehokkaasti lasten perusmotorisia taitoja. Christoun ym. 2006 tutkimuksen mukaan voimaharjoittelu lisää voimaa ja nopeutta lajeissa, joissa vaaditaan monipuolista liikkumista, kuten esimerkiksi monissa lasten ja nuorten suosituissa pallopeleissä.

Voimaharjoittelu lisää taitavuutta myös muissa lajeissa. Koska lasten ja nuorten voimaharjoittelussa tehdään pääosa liikkeistä oman kehon painolla, opettaa se hallitsemaan omaa kehoa monipuolisesti eri tilanteissa.

5. Voimaharjoittelu ehkäisee loukkaantumisia

Urheiluvammat ovat ikävä kyllä osa lasten ja nuorten liikuntaa. Ne aiheuttavat pitkiä taukoja ja saattavat pahimmillaan lopettaa koko harrastuksen. Mikäli lapsella tai nuorella on takanaan jo useita polvi- tai olkapäävammoja, saattaisi voimaharjoittelusta olla tähän apua.

Abernethyn ym. 2007 systemaattinen kirjallisuuskatsaus osoittaa, että voimaharjoittelulla voidaan tehokkaasti ehkäistä urheiluvammojen syntyä. Harjoittelun tulisi sisältää plyometrisia hyppyharjoitteita, tasapainoharjoituksia ja lihaskuntoharjoituksia. Kun lihakset vahvistuvat ja lapsi oppii esimerkiksi laskeutumaan hypyistä turvallisesti alas, siirtyvät opitut liikemallit varmasti myös muihin lajeihin.


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.


Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä oli blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat voimaharjoittelu, lapset, nuoret


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus