Kirjoittanut Petri Jalanko

8.2.2021 — Vaikka aktiivinen loppuverryttely on hyvin suosittua, on sen hyödyistä varsin ristiriitaista tietoa

Aktiivinen loppuverryttely käsitetään kuormituksen, esimerkiksi kuntosalin tai jalkapallotreenien, jälkeiseksi matalatehoiseksi 5-15 minuuttia kestäväksi loppujäähdyttelyksi, joka sisältää usein kevyttä hölkkää tai lyhyitä kiihdytyksiä verkkaisen juoksun välissä. 


Aktiivisen jäähdyttelyn on pitkään uskottu tehostavan harjoituksista tai kilpailuista palautumista, vähentävän harjoituksen jälkeistä lihasarkuutta, parantavan unta, ja lisäävän lihasten venyvyyttä.


Mutta tuore tutkimuskatsaus osoittaa, että aktiivisen loppuverryttelyn hyödyistä on vain vähän tutkittuun tietoon perustuvaa näyttöä. Itse asiassa näyttää siltä, että hyötyjä on kovasti suurenneltu (Van Hooren & Peake 2018).


Ensiksi loppuverryttelyn on uskottu nopeuttavan maitohapon tai laktaatin poistumista lihaksista, mutta tutkimustulokset ovat ristiriidassa keskenään (Bangsbo ym. 1994; Futre ym. 1987). Joskin maitohapon tai laktaatin poistumisnopeus on melko merkityksetöntä, koska lihasten laktaattipitoisuus palautuu normaalitasolle joka tapauksessa vähintään kahden tunnin kuluessa suorituksen päättymisestä (Menzies ym. 2010).


Toiseksi jotkut ovat väittäneet, että loppuverryttely vähentää harjoituksen jälkeistä lihasarkuutta. Tutkimustulokset ovat taas ristiriidassa keskenään. Kansainvälisen tason BMX-pyöräilijöillä aktiivinen loppuverryttely vähensi lihasarkuutta suorituksen jälkeisenä päivänä (Marquet ym. 2015), mutta verkkopallon pelaajilla se jopa lisäsi lihasarkuutta välittömästi suorituksen jälkeen (King & Duffield 2009).


Kolmanneksi loppuverryttelyn on arveltu ehkäisevän lihasten jäykistymistä. Tutkijat näyttävät olevan varsin yksimielisiä siitä, että väite ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa (Bahnert ym. 2013; Takahashi ym. 2006;Dawson ym. 2006).


Lopuksi on vielä epäselvää, onko aktiivisella loppuverryttelyllä vaikutusta suorituskyvyn palautumiseen, sillä tutkimustulokset ovat taas ristiriidassa keskenään (Van Hooren & Peake 2018). Vaikutus näyttää riippuvan harjoituksen kestosta ja intensiteetistä sekä henkilön kuntotasosta, tarpeista ja mieltymyksistä. Loppuverryttelyn fysiologinen vaikutus on hyvin yksilöllinen.


Lyhyesti sanoen aktiivisen loppuverryttelyn hyödyistä on varsin ristiriitaista näyttöä, joten sen hyötyihin kannattaa suhtautua varauksella. Joillekin aktiivisesta loppuverryttelystä saattaa tosin olla hyötyä.


Mikäli haluaa loppuverrytellä, tulee sen toteutuksessa muistaa kolme kohtaa: (1) dynaamiset liikkeet ovat suositeltavia verenkierron lisäämiseksi (2) lihasarkuutta lisääviä eksentrisiä liikkeitä tulee välttää, eli pyöräily on juoksua parempi valinta loppuverryttelyksi (3) kesto ei saa ylittää puolta tuntia.


Kuuntele lisää palautumismenetelmistä Podcastistamme #15 Miten palautua fyysisestä rasituksesta - Juha “Lihastohtori” Hulmi (LitT)

Lue lisää: Miten palautua paremmin harjoittelusta? 

Lue lisää: Tehostavatko antioksidanttivalmisteet fyysisestä rasituksesta palautumista? 

Lue lisää: Vertaansa vailla olevaa humpuukia? Punaviinikylpy palautumismenetelmänä

Lue lisää: Mitä elimistössäni tapahtuu harjoittelun seurauksena ? Osa ¼ kestävyysharjoitteluLiity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Instagram: @petrijalanko

Twitter: @PetriJalanko

LinkedIn: Petrijalanko

Podcast: Newtonfinland


Mitä mieltä oli blogista? Jätä kommentti ja jaa blogikirjoitus sosiaalisessa mediassa!


Avainsanat Loppuveryttely, jäähdyttely, palautuminen, palautua, palauttavaharjoittelu, alipalautuminen, alipalautumistila, ylikunto, ylikuormittuminen, ylirasitus, liikunta, treeni, harjoittelu, fysiikkaharjoittelu, Fysiikkavalmennus, liikuntafysiologi, Liikuntafysiologia, fysiikkavalmentaja, näyttöön perustuva fysiikkavalmennus, näyttöön perustuva valmennus


Suosituimmat kirjoitukset Lisää →

Mitä jokaisen golffarin tulisi tietää fysiikkaharjoittelusta?

30.1.2017 — Golffari, vaivaako nivunen tai alaselkä? Kaipaatko avauslyönteihisi lisää pituutta? Lue tämä tieteelliseen näyttöön perustuva blogikirjoitus. Opit paljon golffarin fysiikkaharjoittelusta ja saat esimerkkitreenin, jolla pääset harjoittelussasi alkuun.

Lue kirjoitus

Laktaattitesti – mitä, miksi, miten?

31.10.2018 — Laktaattitestillä seurataan kestävyyskunnon kehittymistä ja optimoidaan harjoittelua. Se on loistava apuväline tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan harjoittelun tueksi.

Lue kirjoitus

Nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta

30.1.2018 — Muista nämä nopeusharjoittelun seitsemän periaatetta, niin teet harjoituksistasi entistä tehokkaampia.

Lue kirjoitus

Loppuverryttely – aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua

27.9.2016 — Harjoituksen päättävä verryttely on aliarvostetuin osa nykypäivän harjoittelua, joten ei ole ihme, että moni kuntosalikävijä kärsii tuki- ja liikuntaelinvammoista sekä alipalautumisesta. Loppuverryttely on olennainen osa harjoitusta ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä.

Lue kirjoitus

Tenniksen lajianalyysi ja oheisharjoittelu

6.10.2017 — Tiesitkö, että heikko kunto saattaa heikentää lyöntiesi tarkkuutta jopa 80% ? Tenniksen lajianalyysi kertoo, että hyvä fysiikka mahdollistaa tarkat lyönnit ja estää loukkaantumisilta

Lue kirjoitus

Tiesitkö nämä viisi myyttiä lasten ja nuorten voimaharjoittelusta?

8.8.2017 — Lasten ja nuorten voimaharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Harjoitteluun liittyy myös monia myyttejä, jotka saavat vanhemmat varpailleen ja huolestumaan lastensa terveydestä. Tarkempi tutustuminen liikuntatieteellisiin tutkimuksiin osoitti, että monet myytit ovat täyttä puppua.

Lue kirjoitus