top of page
gradient-beige.png

Newton Blogi

Tehostavatko antioksidanttivalmisteet fyysisestä rasituksesta palautumista?

Päivitetty: 14. maalisk. 2022

Antioksidantteja myydään lisäravinteina urheilijoille ja kuntoilijoille. Joskus niistä saattaa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.


Treeni vapauttaa lihaksessa vapaita happiradikaaleja, mikä johtaa oksidatiiviseen stressiin, eli vapaiden happiradikaalien ja antioksidanttien epätasapainoon.


Aikaisempi oletus on ollut, että lisäravinteina myytävillä antioksidanttivalmisteilla, esimerkiksi C- ja E-vitamiineilla voisi näin ollen nopeuttaa harjoituksista palautumista.

Tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan näytä tukevan tätä väitettä. Päinvastoin, antioksidanttivalmisteet saattavat jopa hidastaa palautumista ja ehkäistä harjoitusvaikutusten syntyä.


Jotkut ihmistutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanttivalmisteet voivat heikentää voiman kasvua (Paulsen ym. 2014) tai ehkäistä kestävyysurheilussa tärkeiden, solujen voimalaitosten eli mitokondrioiden, määrän lisääntymistä harjoittelun seurauksena (Peake ym. 2015)


Toisaalta, joissakin tutkimuksissa antioksidanttivalmisteiden ei ole osoitettu vaikuttavan harjoitusadaptaatioihin (Theodorou ym. 2011; Bobeuf ym. 2011), joten varsinaista tutkijoiden yhteisymmärrystä antioksidanttien hyödyistä tai haitoista fyysisestä rasituksesta palautumiseen ei ole.


Toisin sanoen näyttää siltä, että tavoitteellisen kuntoilijan tai urheilijan kannattaa jättää - ainakin harjoituskaudella - antioksidanttivalmisteet kaupan hyllylle ja luottaa suomalaisten ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon sekä tutkitusti tehokkaisiin palautumismenetelmiin.

Kuuntele lisää palautumismenetelmistä podcastistamme #15 Miten palautua fyysisestä rasituksesta - Juha “Lihastohtori” Hulmi (LitT)


Liity tästä sähköpostilistallemme ja tilaa blogit sekä podcastit jatkossa suoraan sähköpostiisi.

Seuraa sosiaalisessa mediassa:

Commentaires


bottom of page